De lessen uit het leiderschap van Nice Leng’ete

De lessen uit het leiderschap van Nice Leng’ete

Op donderdag 14 november 2019 vond een bijzondere avond plaats met als eregast Nice Leng’ete. Tijdens dit intieme diner luisterden we naar het verhaal van Nice en de lessen die er te leren zijn uit haar leiderschap.

Nice is door Time Magazine uitgeroepen tot een van de 100 invloedrijkste mensen ter wereld. Mede dankzij haar leiderschap is bij ruim 17.000 Masai-meisjes een pijnlijke besnijdenis gespaard gebleven door de introductie van een alternatief ritueel. De impact hiervan is immens. Meisjes die niet besneden worden, maken vaker hun school af, trouwen later en worden op latere leeftijd moeder. Zo creëren ze een betere economische situatie voor zichzelf en hun omgeving. Nice is 28 jaar. Haar verhaal is aangrijpend, haar wijsheid indrukwekkend en inspirerend.

Krachtig leiderschap volgens Nice Leng’ete

Tijdens het Inlime Learning Dinner vertelde Nice in een intieme setting haar verhaal en hadden gasten de kans om vragen aan haar te stellen.

Sabine den Hartog faciliteerde het gesprek over hoe zij deze eeuwenoude traditie heeft doorbroken. Wat is er nodig voor een cultuurverandering? Hoe ga je om met de weerstand daartegen en hoe beïnvloed je de invloedrijken?

Ook hebben we stil gestaan bij het concept leiderschap. Hoe heeft Nice haar leiderschap gecreëerd vanuit een positie waarbij zij geen formele macht of zeggenschap had? Wat maakt Nice tot de inspirerende leider die zij is? Wat maakt iemand een goede leider in het algemeen?

Nice heeft vele leiders in haar leven ontmoet. Formele (wereld)leiders, leiders binnen haar Masai gemeenschap, leiders van organisaties, maar ook informele leiders zoals zij zelf en haar medestrijd(st)ers tegen vrouwenbesnijdenis.

Voor Nice is iedereen ‘in different ways’ een leider. Over de aspecten die een krachtig leider maken, noemde ze onder andere:

  • ‘A good leader is the one who listens. Listen to people first before you expect to be heard. ‘
  • ‘A good leader works with the people around him/her, involves everyone, tries to make alliances, one at a time. When everybody walked out on me, because they didn’t want to hear what I had to say, I persisted. I had one person who stayed, so I worked with him.’
  • ‘You cannot be a good leader if you do not empower other people. Don’t think you are the only person who can do this. ‘
  • ‘Be respectful and don’t judge. Be open minded and sensitive to others.’
  • ‘Never give up.’

Klik hier voor een sfeerimpressie met foto’s van deze bijzondere avond.

Over Amref Flying Doctors

Amref Flying Doctors is de belangrijkste Afrikaanse gezondheidsorganisatie. Zij werken structureel en van binnenuit aan een gezond en sterk Afrika. Want iedereen heeft recht op een goede gezondheid en goede, betaalbare zorg. En wie gezond is, kan goed voor zichzelf zorgen en ontsnappen aan armoede. Amref is een Afrikaanse organisatie, 97% van de medewerkers is Afrikaans en het hoofdkantoor is gevestigd in Nairobi, Kenia. Amref leidt lokale zorgverleners in Afrika op, biedt basiszorg en geeft voorlichting. Ook praat Amref met Afrikaanse overheden om ervoor zorg te dragen dat verbeteringen in de gezondheidszorg blijvend zijn.

In de aanpak ligt de focus op meisjes en jonge vrouwen. Want zij zijn de spil van het gezin. Door op hen te focussen bereiken zij hun families en de rest van de samenleving. Amref spant zich in om vrouwen en hun gezin zelfredzaam en veerkrachtig te maken. Zodat zij weten hoe ze gezond moeten blijven, zelf de zorg kunnen opzoeken als ze die nodig hebben en hun recht op goede zorg opeisen. In alle projecten betrekt Amref de lokale bevolking, want verandering is alleen blijvend als deze ‘van binnenuit’ wordt geleid.

Heb je deze avond helaas gemist en wil je meer weten over Nice en Amref Flying Doctors? Neem dan contact op met Margriet Ebbink, partnerships manager bij Amref Flying Doctors via margriet.ebbink@amref.nl of op 06-30424988Amref komt graag met je in contact om uitleg te geven over hun werkzaamheden voor een gezond en sterk Afrika. www.amref.nl

Reactie plaatsen