Worstel jij met feedback?

Worstel jij met feedback?

Dit is me de laatste tijd opgevallen.

In gesprek met een ervaren bestuurder van een grote organisatie hebben we het over de zin en onzin van feedback geven. Ze verrast mij door heel open te zeggen "Zo even feedback geven aan iemand die tegenover je zit, is niet makkelijk, dat doe je niet zomaar even. Bovendien is het zeer de vraag of het altijd verstandig is."

Een echte people manager vertelt mij enthousiast hoe belangrijk zij het vindt om haar medewerkers regelmatig feedback te geven. Ze maakt daar ook echt werk van en dat wordt enorm gewaardeerd door de mensen in haar team. Het kost haar wel veel energie en tijd, maar ze doet het graag. Op de vraag of dit de normale gang van zaken is in haar organisatie, moet ze tot haar spijt erkennen van niet. "We sturen de leidinggevenden naar feedbacktrainingen en gaan er dan vanuit dat ze het kunnen, maar dat is niet zo. Het vraagt echt wel meer dan een paar cursussen volgen."

In ons ebook over de tien meest gemaakte fouten bij het inzetten van feedback in organisaties, kun je het volgende lezen:

In de meeste organisaties weet men wel, dat aan het geven van goede feedback nog gewerkt kan worden. Gelukkig zijn er meerdere technieken en modellen te leren door trainingen en literatuur hierover. Echter, in een meta-onderzoek naar 35 van dergelijke modellen bleek geen enkele organisatie ervan overtuigd, dat het gebruikte feedbackmodel effectief was in het creëren van blijvende gedragsverandering.

Organisaties denken steeds: "hard werken aan feedbackvaardigheden is de oplossing".

En dat klopt nu juist niet!

Er zijn namelijk veel meer factoren van invloed op het proces van feedback geven en ontvangen. Door aandacht te geven aan deze factoren kun je feedback daadwerkelijk succesvol inzetten voor de ontwikkeling van mensen en organisatie.

Lees hier over welke factoren het gaat.

Werken aan de feedbackvaardigheden is dus slechts een puzzelstukje van een veel grotere puzzel. Als je beseft dat er veel meer puzzelstukjes zijn, krijg je pas een beeld van wat feedback je werkelijk allemaal kan opleveren. We helpen je graag om alle puzzelstukjes op hun plek te krijgen. Ons ebook helpt je hierin op weg. 

Veel succes met puzzelen en neem gerust contact met ons op als je vragen hebt. 

Vriendelijke groet,

Marieke Kruger van het Inlime team


En lees hier meer over onze FeedbackBooster

Reactie plaatsen