Energizer moet, energizer doet goed

Energizer moet, energizer doet goed

Energizers roepen bij mij altijd enorme weerzin op. Wellicht vreemd voor iemand die als facilitator de ene energizer na de ander erin weet te gooien.

Ben je net lekker in je cocon gekropen

Heb je net geaccepteerd dat je de komende paar uur met deze groep, in deze ruimte zit, op deze stoel, met dit uitzicht. En je werk dus blijft liggen. Heb je een comfortabele houding gevonden; achterover geleund, armen over elkaar, de kritische observator of naar voren geleund, volledig opgaand in je eigen inbreng. Komt daar dwars doorheen een opgewekte stem: ‘we gaan even iets heel anders doen’. Probeer dan maar enthousiast van je stoel te springen. Ik vind het al irritant als ik naar het toilet moet.

Maar gedwee doe ik mee, net als de rest

Want inmiddels weet ik hoe blij ik achteraf ben als ik uit mijn cocon ben gerukt. Ik voel weer vrijheid in mijn hoofd en in mijn lijf. Wat net nog heel belangrijk leek, krijgt een ander perspectief. Ik kan het weer anders doen.

En dus klap ik als facilitator enthousiast in mijn handen en roep ik met opgewekte stem ‘schuif de stoelen aan de kant, we gaan even iets heel anders doen!’.

Met een soort pervers genoegen observeer ik het trage beginstadium van de ontpopping. Met enige handigheid laveer ik de ontsnappers weg van de koffietafel, mobieltjes, etc.

Een persoonlijk favoriet is een verander energizer, waarbij twee personen tegenover elkaar staan, zich omdraaien en vijf dingen moeten veranderen aan hun uiterlijk.

Om vervolgens bij elkaar te ontdekken wat er veranderd is. Een aantal staat giebelend tegenover elkaar, enthousiast bezig met de opdracht. De early adaptors zijn hun cocon al kwijt. Weer anderen kijken aarzelend om zich heen. ‘Wat doet de rest?’ Iemand vraagt met een geïrriteerde blik of we niet gewoon aan het werk kunnen, terug naar de ppt presentatie. En weer iemand anders probeert mij uit te leggen de oefening al te kennen. Stuk voor stuk prachtige voorbeelden van reacties op verandering. En dan komt dat heerlijke moment dat iedereen erin zit. Er gelachen wordt, steeds inventievere dingen worden verzonnen.

Nog nalachend gaan we verder met de presentatie

De meesten proberen weer terug te komen in hun vertrouwde houding. Maar het kwaad is al geschied. De energie in de kamer is veranderd. Wat volgt is een meer open gesprek, meer bereidheid om naar elkaar te luisteren en creatievere oplossingen.

En dus schuif ook ik in een training, met een energiek gebaar mijn stoel aan de kant, een enthousiasme veinzend dat ik straks pas ga voelen.

De onbewuste werking van energizers.

  • Door een energizer kom je in beweging. Beweging stimuleert de doorbloeding van de hersenen en verhoogt het zuurstofgehalte waardoor het denkvermogen wordt gestimuleerd. Beweging stimuleert ook de aanmaak van dopamine, wat een positief effect heeft op ons geheugen en ons concentratievermogen.
  • Energizers zorgen voor plezier, verminderen stress, waardoor leren makkelijker wordt.
  • Energizers zorgen voor een goede positieve sfeer in de groep. Dit komt niet alleen doordat je samen een oefening doet, maar ook door de aanmaak van oxytocine, een hormoon dat een positieve houding en de wil tot samenwerking bevordert.
  • Energizers spelen in op de werking van spiegelneuronen waardoor de deelnemers zich bij elkaar betrokken voelen. (spiegelneuronen staan in relatie met de neurologische basis van empathie en sympathie)
  • De inputsystemen van onze hersenen krijgen tijdens een energizer de kans om tot rust te komen, waardoor opgenomen informatie verwerkt wordt en er ruimte ontstaat voor nieuwe input. 

Bekijk hier onze 5 favoriete energizers. Weet je zelf nog energizers die we beslist moeten kennen dan horen we het graag, laat een reactie achter onder deze blog.

Reactie plaatsen